HAGB KARARINA UYULMAMASI NEDENİYLE AÇILIŞ
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kısa adıyla HAGB , Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231 . maddesinde düzenlenmiş olup; esasen bir takım dosyalarda , delil durumları da dikkate alındığında sanığın lehine bir düzenlemedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için bir takım şartların oluşması gerekmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı; kanunda açıkça belirtildiği üzere, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezaları için verilebilmektedir. Bununla birlikte bir başka şartların da olması gerekmektedir. Bunlardan biri; sanığın daha öncesinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması gerekmektedir. Sanığın daha öncesinde taksirli bir suçtan mahkum olmuş olması hagb verilmesine engel değildir. Hagb verilebilmesi için bir diğer şart ise ; eğer mağdurun veya kamunun bir zararı varsa bu zararın mutlaka giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde , tüm şartlar oluşmuş olsa bile Hagb verilmez. Bu husus önemli noktalardan biridir. Bazı dosyalarda, Hagb için tüm şartlar oluşmasına rağmen, kişiler tarafından bu ayrıntı bilinmediğinden dolayı zarar giderimi yapılmadığında hagb alma durumundan mahrum olunabilmektedir. Hükmün açıklanması geri bırakılması kararı verilmesi için bir şartta; hakimin sanığın kişilik durumunu, davranışlarını dikkate alarak kendisinde olumlu bir kanaatinin olması gerekmektedir. Tüm bu şartların oluşması halinde; sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Bu karara karşı ; Ceza Muhakameleri Kanunu’nun 231/12 maddesinde yapılan değişikle birlikte, 01.06.2024 tarihi sonrası işlenen suçlarda istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
Hükmün açıklanması geri bırakılması kararı verilmesi halinde bunun bir takım sonuçları vardır. Hagb verilmesi ile birlikte, sanık 5 yıl süreyle denetime tabi tutulur. Mahkeme, denetim süresi içerisinde sanığa bir takım yükümlülükler de verebilir. Sanık, denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemezse ve denetim yükümlülüklerine uygun davranırsa, mahkeme sanık hakkında düşme kararı verir.
Peki hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına uyulmazsa ne olur ? Yani Hagb Kararına Uyulmaması Nedeniyle Açılış Nedir ? Sanık, denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlerse veya denetime uymazsa, mahkeme hagb kararının ihlal edildiğini bildirerek dosyayı açar. Sanık; denetim süresi içerisinde yeni bir suç işlemesi halinde , yeni suçun görüldüğü mahkeme cezaya hükmetmesi halinde ayrıca Hagb verilen mahkemeye ihtarda bulunarak , sanığın Hagb ‘yi ihlal ettiğini bildirir. Bu durumda, mahkeme sanığa tebligat çıkararak, Hagb’nin ihlal edildiğini ve hakkında dava açıldığını bildirir. Hagb kararının ihlal edilmesi ile mahkeme yeniden duruşma günü vererek tarafı dinler. Mahkeme, yapılan yargılama sonunda erteleme veya mahkumiyet kararı verebilir. Bu karara karşı itiraz edilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması , esasen incelendiğinde dosya durumu ve mevcut deliller ile değerlendirildiğinde sanık lehine bir düzenlemedir. Sanık, bu süreçte kasıt bir suç işlememesi halinde ise dosyası düşmektedir. CMK 231/12 de yapılan son değişiklikle birlikte verilen karara karşı istinaf yolunun da açılması son derece faydalı ve gerekli olan bir uygulamadır. Bu süreçlerin bir ceza avukatı ile sürdürülmesi ise son derece faydalıdır.