HAKKIMDA HAKARET DAVASI AÇILMIŞ NE YAPMALIYIM ?

HAKKIMDA HAKARET DAVASI AÇILMIŞ NE YAPMALIYIM ?

Hakaret davaları; son yıllarda özellikle de sosyal medya uygulamalarının artması nedeniyle artan davalardandır. Sosyal medya yoluyla yapılan hakaretlerin , yüz yüze yapılan hakaretlere göre ispatı ve tespiti daha kolay olduğu için , herhangi bir hakaret durumunda kişiler şikayet yoluna başvurmaktadırlar. Tabi bunla ilgili de birtakım problemler ve durumlar meydana gelebilmektedir. Örneğin; sahta hesaplarla yapılan yorumların tespitinde zorluk çıkmakta veya failin hesabının çalındığı iddiasında bulunması durumunda, söz konusu popüler sosyal medya uygulamaları kişilere ait bilgileri , müşterilerinin kişisel bilgilerini korumakla sorumlu olduklarını belirten gerekçelerle , yargı mensupları ile paylaşmadığı durumlar olmaktadır. Bu tür durumlarda faillerin tespiti zor olabilmektedir. 

Hakkınızda herhangi bir hakaret davası açılması durumunda; öncelikle savcılık bulunduğunuz adresteki karakola müzekkere yazarak ifadenizin alınmasını ister. İfade alındıktan sonra , savcılık ifadeler ve eldeki delillerle ya kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verir ya da dava açmaktadır.  Savcılık , dava açması durumunda dosya ilgili mahkemesine gider. Mahkeme de ya basit yargılama usulünü uygulayıp, duruşmasız taraflardan yazılı savunma veya beyan istemektedir. Daha sonra dosya üzerinde karar vermektedir. Söz konusu kararlara itiraz edilebilir. Duruşmalı olması halinde ise yine taraflar dinlenir ve karar verilir. 

Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu’nun 125 . maddesinde düzenlenmiş olup; kişilerin bu suçlardan yargılanması halinde iyi bir savunma yapması gerekmektedir. Zira; eldeki delillerin durumu, hakaretin karşılıklı olması, haksız tahrik altında olma vs. gibi durumlar dikkate alınarak iyi bir savunma yapılması gerekir. Hakaret suçunun basit halinde faile; 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. 

Suçun nitelikli halinin bulunması durumunda ise ceza artmaktadır. Fail hakkında hakaretten suç duyurusunda bulunulabildiği gibi; manevi tazminat davası da açılabilir. Kişilik hakları saldırıya uğrayan taraf, manevi tazminat davası açabilir. Bu tazminatla, söz konusu eylem sonucu; elem, keder ,üzüntüye ve yıpranmaya uğradığı gerekçesiyle dava açabilir. Mahkeme söz konusu delil durumuna göre ve tarafların ekonomik durumu göz önünde bulundurarak karar verir. 

Hakkımda hakaret davası açılmış ne yapmalıyım ? Sorusuna , yukarıda cevaplamış olduk. Bu sürecin sağlıklı yürütülmesi için, bir ceza avukatı ile takip edilmesinde fayda vardır.